loading

Ο ύπνος

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Λοχεία

Και ερχόμαστε σε ένα θέμα που ανησυχεί τις περισσότερες γυναίκες..... Ο ύπνος του νεογνού σας. Γιατί σας ανησυχεί? Μα, φυσικά γιατί από αυτόν θα εξαρτηθεί και ο δικός σας ύπνος!

Και ενώ ακούτε πως τα μωράκια το περισσότερο της ζωής τους τον πρώτο καιρό κοιμούνται και ξυπνάνε μόνο για να φάνε...... αν έχετε μιλήσει με κάποια φίλη, συγγενή, γνωστή σας που έχει γίνει μανούλα, ίσως σας έχει εκμυστηρευτεί πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα τελικά, όταν το μικρό σας χρειάζεται κάθε 3-4 ώρες τροφή!... Ειδικά, το βράδυ όπου ο ύπνος σας αναγκαστικά θα γίνεται διακεκομμένα.

Πριν πανικοβληθείτε, θυμηθείτε πως... κάθε αρχή και δύσκολη. Και αυτή η αρχή είναι η πιο σπουδαία, η πιο αναγκαία και κανένας δεν θα αμφισβητήσει πως ο ρόλος σας είναι μεγάλος έως..... ηρωϊκός. Είναι όμως κάτι που γίνεται. Φτάνει να το πιστέψετε και να είστε προετοιμασμένη για την αλλαγή αυτή του προγράμματος σας...

Έτσι κι αλλιώς, είναι η περίοδος όπου το νεογνό σας σας έχει πολύ ανάγκη. Και πρέπει μαζί, να μπείτε σε πρόγραμμα. Θα υπάρξουν και βράδια πιο δύσκολα, όπου το μικρό σας ίσως να μην μπορεί να ηρεμήσει, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί και να φάει, να αντιμετωπίσει κωλικούς.

Φροντίστε να παραμείνετε ήρεμη, να συνεχίσετε με όσο πιο πρακτικούς τρόπους μπορείτε τη φροντίδα του μωρού σας και μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας, κάποιου οικογενειακού ή φιλικού προσώπου ή να απευθυνθείτε στη μαία ή το γιατρό, οι οποίοι θα μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πως όλα είναι καλά και να σας παρέχουν συμβουλές.

Εδώ θα μιλήσουμε για τους κανόνες του ύπνου ενός νεογνού αλλά και για το πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε: το μωρό σας κλαίει και τίποτα δεν το ηρεμεί. Χωρίς άγχος και με πίστη στη δύναμη σας ως μητέρα πάμε να δούμε τα πάντα.

Βασικά θέματα που θα σας βάλουν σε μια πολύ χρήσιμη σειρά αν τα κατανοήσετε και τα διευθετήσετε είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος - μιας ρουτίνας ύπνου του μωρού σας που θα γίνεται με συγκεκριμένο ρυθμό κάθε μέρα, ο απαραίτητος χρόνος ύπνου για το μωρό σας και οι τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής ανησυχίας του μωρού σας όπως και άλλων προβλημάτων στον ύπνο τους.

Κάποια μωράκια κοιμούνται περισσότερο από άλλα, κάποια συνηθίζουν να κοιμούνται τη νύχτα για μακρύτερη χρονική περίοδο χωρίς διακοπές ενώ άλλα όχι. Το μωράκι σας θα αναπτύξει το δικό του ρυθμό ύπνου, ο οποίος δεν είναι πάντα ίδιος με άλλα μωράκια, χωρίς αυτό να τον καθιστά λάθος ή παθολογικό.

Και είναι σχεδόν αδύνατο ο ύπνος του μωρού σας να ταιριάξει στις δικές σας ανάγκες. Θα πρέπει να προσπαθείτε να κοιμάστε όταν το μωρό σας κοιμάται.

Το μωράκι σας μπορεί να αποκοιμάται κατά την ώρα του θηλασμού. Εσείς πρέπει να συνεχίζετε το θηλασμό μέχρι να είστε σίγουρες ότι έχει χορτάσει κι έχει αποκοιμηθεί πλήρως. Κι έπειτα, είναι καλή ώρα να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε κι εσείς.

Είναι καλή ιδέα, από νωρίς, να συνηθίσετε το μωράκι σας στους διαφορετικούς ρυθμούς της μέρας και της νύχτας. Τη μέρα ανοίξτε τις κουρτίνες ώστε να μπει φως στο χώρο και διατηρήστε το δωμάτιο ζωνταντό χωρίς να αγχώνεστε για το θόρυβο που μπορεί να προκαλείτε. Τη νύχτα κρατήστε τα φώτα χαμηλά, μην μιλάτε πολύ και μιλάτε χαμηλόφωνα, ξαπλώστε το μωρό σας στο κουνάκι του εφόσον είναι χορτασμένο και καθαρό και μην παίζετε μαζί του. Η εκμάθηση της διαφοράς μέρας-νύχτας είναι κάτι που από νωρίς πρέπει να το μάθει με ερεθίσματα που θα λαμβάνει από εσάς και το περιβάλλον του.

Έτσι, πριν τον ύπνο μπορείτε:
• Να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο μωρό σας
• Να του τοποθετήσετε καθαρά ρουχαλάκια και μια καθαρή πάνα
• Να το τοποθετήσετε στο κουνάκι του
• Να χαμηλώσετε τα φώτα για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα
• Να του δώσετε ένα φιλί για καληνύχτα χωρίς να περάσετε πολύ ώρα επάνω από το κουνάκι του.

Απομακρυνθείτε από το δωμάτιο όσο το μωράκι σας είναι ακόμη ξύπνιο και χαλαρό, ώστε να αποκοιμηθεί μόνο του.

Αποφύγετε να το αποκοιμήσετε στην αγκαλιά σας χαιδεύοντας το-σίγουρα θέλετε να το κάνετε κάποιες φορές μιας και είναι από τις πιο όμορφες στιγμές αλλά μην το καθιερώσετε!

Ακόμη, είναι σημαντικό να αφήνετε λίγο χρόνο μεταξύ του θηλασμού και του ύπνου, ώστε το μωρό σας να μην θεωρήσει αυτά τα δύο αλληλένδετα.

Που θα πρέπει να κοιμάται το μωρό μου?

Για τους πρώτους έξι μήνες, είναι σωστό και απαραίτητο το μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς καθώς θα σας χρειάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κούνια του μωρού σας θα πρέπει να είναι όσο πιο καινούργια γίνεται, χωρίς κατεστραμένα σημεία και να μην είναι συναρμολογούμενη. Αν είναι ξύλινη, ελέγξτε αν η επιφάνεια στα κάγκελα είναι λειά για αποφυγή τραυματισμού του μωρού σας. Αν είναι βαμμένη, το χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί να είναι ειδικό για παιδικά έπιπλα, χωρίς μόλυβδο. Θυμηθείτε πως το μωρό σας ΔΕΝ χρειάζεται μαξιλάρι. Αποφύγετε επίσης τα κουκλάκια μέσα στην κούνια, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μωρό σας.

Το στρώμα θα πρέπει να είναι σκληρό, όχι σαν το δικό σας, χωρίς βαθουλώματα ή εξογκώματα. Το τοποθετείτε στην κούνια χωρίς κάποια κλίση και το καλύπτετε με ένα βαμβακερό σεντονάκι.

Μπορείτε να διαλέξετε από κούνια, λίκνο, πάρκο ή καρότσι για τον ύπνο του νεογέννητου σας.

Θέση ύπνου

Το μωρό σας πρέπει να τοποθετείται για ύπνο σε ύπτια θέση, δηλαδή ανάσκελα.

Η τοποθέτηση του μπρούμυτα αποφεύγεται απαγορευτικά καθώς τα μωράκια παρουσιάζουν μειωμένη οξυγόνωση σε αυτή τη θέση και η τοποθέτηση του σε πλάγια θέση με σκοπό την αποφυγή αναγωγής μετά τη σίτιση, αυξάνει τον κίνδυνο να γυρίσει το μωράκι μπρούμυτα. Καλύτερα μετά τη σίτιση να περιμένετε για τη "γουλίτσα" που μπορεί να βγάλει όσο το έχετε ακόμη αγκαλιά.

Πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό μου?

Όσο είναι νεογνό, πράγματι ο χρόνος ύπνου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το χρόνο που είναι ξύπνιο. Στο σύνολο μπορεί να κοιμάται έως 16-18 ώρες. Ξυπνάει όμως και διακόπτει συχνά τον ύπνο του γιατί χρειάζεται τροφή και κατά τη διάρκεια της νύχτας ειδικά, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να διακόψει τον ύπνο του ένα νεογνό είναι αν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Από τους 3 έως τους 6 μήνες ζωής, θα χρειάζεται όλο και λιγότερα γεύματα το βράδυ καθώς θα κοιμάται περισσότερο.

Από τους 6 έως τους 12 μήνες ζωής, ίσως πια να μην χρειάζεται ένα γεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό που ίσως διακόπτει τον ύπνο του το βράδυ θα είναι κάποιο δοντάκι αλλά δεν είναι κι απίθανο να πεινάσει.

Τρόποι για να ξυπνήσετε το μωράκι σας

Αν πιστεύετε ότι το μωράκι σας έχει κοιμηθεί πολύ κι έχει περάσει η ώρα χωρίς να έχει λάβει κάποιο γεύμα, μπορείτε να το ξυπνήσετε ήρεμα αλλάζοντας του την πανούλα, κάνοντας μαλάξεις στα πατουσάκια ή στις παλάμες του, περνόντας τα δάχτυλα σας στην πλατούλα του ή γδύνοντας το κι αφήνοντας το με την πανούλα, κρατώντας το στο στήθος σας ανάμεσα στους μαστούς σας.

Αντιμετωπίστε την βραδινή ανησυχία

Μην αγχώνεστε όταν ακούσετε το μωρό σας να κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δώστε του λίγο χρόνο και παρακολουθήστε αν ηρεμεί μόνο του. Το λέμε αυτό διότι τα μωράκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι πολύ συχνό να κλαίνει αρκετά και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και το να σπεύδετε άμεσα για την ηρεμία τους είναι κάτι που θα σας εξουθενώσει.

Αν το μωράκι σας σιτίζεται με φόρμουλα, μοιράστε τα γεύματα με το σύντροφο σας. Αν θηλάζετε, ζητήστε από το σύντροφο σας να αναλάβει ένα μέρος της καθαριότητας και περιποίησης του μωρού. Αν έχετε εγκαταστήσει ένα καλό πρόγραμμα θηλασμού για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, μπορείτε να αρχίσετε να βγάζετε γάλα ώστε ο σύντροφος σας να το δίνει περιστασιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας πχ. Όταν έχει προηγηθεί μια δύσκολη για εσάς ημέρα και χρειάζεστε ύπνο χωρίς διακοπή.

Τα νεογνάκια είναι συχνό να αλλάζουν τις συνήθειες τους στον ύπνο και μην απογοητεύεστε όταν εκεί που πιστεύετε πως μπήκατε σε πρόγραμμα, ακολουθήσει μια νύχτα όπου ξυπνάτε κάθε 2 ώρες. Με τον καιρό, όσο το μωράκι σας αναπτύσσεται θα τα καταφέρετε όλα.

Τρόποι να ηρεμήσετε το μωράκι σας όταν κλαίει ασταμάτητα

Είναι φορές που το μωρό σας θα έχει υπερβολικό και ανεξήγητο κλάμα. Οι παρακάτω λύσεις προσφέρονται για την ηρεμία του. Δοκιμάστε τες μια προς μια.

• Κρατήστε το αγκαλιά και φροντίστε για την άνεση του.
• Προσπαθήστε να το ταϊσετε.
• Ξαπλώστε μαζί του και κρατήστε το επάνω σας γυμνό μόνο με την πανούλα του.
• Ελέγξτε την πανούλα του (ένα μωρό δεν θα κλαίει ποτέ επειδή έχει λερωθεί, αλλά μπορεί να έχει συγκαεί)
• Τυλίξτε το σε ένα κουβερτάκι για να αισθανθεί ζεστασιά και ασφάλεια.
• Βάλτε απαλή μουσική και όπως το κρατάτε αγκαλιά περπατήστε μέσα στο δωμάτιο.
• Κάντε το ένα χαλαρωτικό μπάνιο και χαιδέψτε το.

Όταν το κλάμα είναι ακατάπαυστο χωρίς εμφανή αιτία για τουλάχιστον 3 ώρεςτην ημέρα, μπορεί να οφείλεται σε κολικούς. Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως την 3η-4η εβδομάδα ζωής και σταματούν περίπου τον 4ο μήνα...

Χαρακτηρίζονται από υπερένταση του μωρού, ίσως πρησμένη κοιλίτσα, άρνηση λήψης τροφής και λύγισμα των γονάτων του προς το στήθος σαν να μαζεύεται λόγω πόνου. Τα αίτια έως και σήμερα είναι μη ακριβή. Σε κάθε περίπτωση, μην απογοητεύεστε, μην πανικοβάλεστε κι έχετε στο μυαλό σας πως κάποια στιγμή θα σταματήσει.

Σίγουρα, θα σκεφτείτε πως δεν καταφέρνετε να το ηρεμήσετε και ίσως αισθανθείτε άσχημα για την αδυναμία σας αυτή αλλά είναι λογικό και δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε πέρα από τα παρακάτω, παρά μόνο να διατηρήσετε την ηρεμία σας όσο γίνεται και να κάνετε υπομονή. Μην αισθάνεστε ενοχές.

• Κρατήστε το αγκαλιά με το ποδαράκια του λυγισμένα στην κοιλιά του διότι αυτή η στάση είναι ανακουφιστική.
• Αν ηρεμήσει λίγο, μαλάξτε την πλατούλα του.
• Κάντε του ένα χαλαρωτικό μπανάκι.
• Όσο το κρατάτε αγκαλιά ή το έχετε στο καρότσι, κρατήστε το σε κίνηση ρυθμικά.
• Αν η σίτιση γίνεται με μπιμπερό, βεβαιωθείτε πως δεν καταπίνει αέρα -ελέγξτε την τρύπα της πιπίλας, το μέγεθος της μπορεί να ευθύνεται για κάτι τέτοιο. Δώστε στο μωράκι την ευκαιρία να κάνει συχνά διαλείματα και χτυπήστε του την πλατούλα για να βγάλει τον αέρα.
• Διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος για τη σίτιση του.
• Αποκλείστε καφέ, καρυκεύματα και αναψυκτικά από το διαιτολόγιο σας πειραματικα.
• Αποβάλετε το άγχος και τον πανικό και διατηρήστε την ηρεμία σας, μεταδίδοντας την στο μωρό σας. Είστε μανούλα και είστε παντοδύναμη.

*Αν παρατηρήσετε πως το ακατάπαυστο κλάμα συνοδεύεται από μόνιμη ανορεξία, εμέτους ή πυρετό, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Σχετικά άρθρα